#110
"[...] Inconsistencies in the data may be attributable to clustering of high intakes of dietary fat (especially animal fat) with obesity and inactivity. Metabolic studies suggest that higher-fat diets containing a higher proportion of unsaturated fat result in better measures of glucose metabolism than high-carbohydrate diet. Clearly, the area of dietary fat and glucose metabolism has yet to be fully elucidated".
Ya te digo yo: después del 1999 se replicó que las high fat diet no te hacen menos insulino sensible que otras dietas. Sí, los cofounders que citan el estudio son los que causan el problema (obesidad e inactividad). Estudios en animales + epidemiología = shit.
La nutrición es más que buscar "lo primero que te planta google". ¿Sabes interpretar los estudios?
Animal data => out
Human data => in vivo => "[...] In 1927...". O_O
"[...] The first study directly addressing the effect of the quality of fat on glucose metabolism was reported by Kinsell et al. [57] about 40 years ago. There was one subject in this study: a man with type 1 diabetes".
O_O O_O
"[...] Early work suggesting that glucose metabolism was improved by low-fat diets was limited to normal subjects or relatively small numbers of patients with type 2 diabetes".
En diabetes tipo 2, entiendo... como no tienen el sistema metabólico alterado ya per se.
Después dice que aún así las low fat no mejoraban glicemia en diabéticos ni administración insulina. Después triglicéridos pero (dice algo bien, good) no hay evidencia:
"[...] However, although plasma triglyceride levels are typically increased in subjects with insulin resistance and type 2 diabetes, there is no evidence in humans that an increase in plasma triglyceride levels itself causes insulin resistance".
Cita PUFA y saturados y en el 2013 salieron los no-publicados de aleatorios en hospitales con doble ciego y el PUFA aumentaba riesgo cardiovascular (v.s. mantequilla). Y así una y otra.
A leer.
P.D: JAJA te cita los MCT (Medium Chain Triglycerides) y los pone muy bien:
"The MCT enriched diet was reported to have a favorable effect on insulin mediated glucose metabolism".
¿Sabes por qué? Por su posición tienen una mejor asimilación y no provocan picos de insulina tanto como otras composiciones grasas. ¿Sabes qué lleva MCT? Coco. Premio.
"[...] In a follow-up study Schwab et al. [94] also had subjects consume high-fat diets, of which
either 21 or 10% was saturated fat. In contrast to the previous study, the low saturated fat diet was high in polyunsaturated rather than monounsaturated fatty acids. Under these conditions, no difference in glucose metabolism was observed".
El peligro de poner "lo primero que te sale en google".